E

C

H

A

Hoogbegaafd in het voortgezet onderwijs

Ook op  het voortgezet onderwijs is een passend onderwijsaanbod voor hoogbegaafde leerlingen noodzakelijk!

Een plek om te ontwikkelen

Wanneer het onderwijs aansluit op de doorgaande ontwikkeling van kinderen/jongeren en past bij hun verwachtingen en aspiraties, zullen de leerlingen het voortgezet onderwijs (VO) ervaren als een plek waar zij zich sociaal en academisch kunnen ontwikkelen. Als deze doorgaande ontwikkeling stokt, ontstaan problemen. Lineke van Tricht (2025), die hoogbegaafdheid definieert als cognitief talent (en talent ontwikkelt zich niet vanzelf, dat moet je stimuleren), signaleert drie problemen bij hoogbegaafde leerlingen in het VO:  

 

> De leerling krijgt te weinig intellectuele uitdaging. 

> De leerling ervaart een gebrek aan helpende leerstrategieën.

> De leerling vindt moeilijk aansluiting bij andere leerlingen.

E

C

H

A

Hoogbegaafden doorzien structuren en kunnen daardoor sneller door leerstof dan het curriculum voorschrijft.

Stimulerend onderwijs?

Als het lesaanbod bottom-up wordt aangeboden (de lesstof in kleine delen aanbieden die uiteindelijk leiden naar totaaloverzicht en -inzicht) haken veel hoogbegaafden af. Wanneer zij, andersom, eerst zien waar ze naartoe gaan werken, kunnen ze een beeld vormen en soms zelfstandig, langs een zelfgekozen route op hetzelfde punt uitkomen. Dit noemen we een top-down leermethode. Een bottom-up gestructureerd onderwijsaanbod prikkelt de eigen nieuwsgierigheid en ontwikkeling minder dan top-down aanbod. 

Als de ontwikkeling van academische vaardigheden in de basisschoolperiode vanzelf gaat, wanneer je complimenten krijgt voor goede antwoorden zonder er veel voor te hebben gedaan, ontwikkel je weinig/geen studievaardigheden. In het VO moet je vaak meer moeite doen om je de stof eigen te maken. Bij gebrekkige leervaardigheden lopen leerlingen vervolgens vast. Hierdoor gaan de resultaten tegenvallen waardoor een gevoel van falen kan ontstaan. 

 

Vroeger werd wel eens gesteld dat hoogbegaafden sociaal niet vaardig zijn. Inmiddels weten we meer en blijkt dat hoogbegaafden vaak andere interesses hebben dan hun leeftijdsgenoten. Ze denken na over zaken die hun klasgenoten nog niet boeien wat kan leiden tot een gevoel van erbuiten vallen en eenzaamheid. 

Iets dat enorm helpend kan zijn, is om leerlingen in aanraking te brengen met oudere leerlingen, bijvoorbeeld met een mentorschap door ouderejaars of het koppelen aan een buddy. Hoogbegaafde leerlingen zitten op het VO doorgaans verspreid over verschillende klassen in de school. Om het gevoel van eenzaamheid en zich anders voelen te voorkomen is het helpend om een peergroup te starten op school. Zo kunnen hoogbegaafde leerlingen ontwikkelingsgelijken tegenkomen, die elkaars humor begrijpen en kunnen opgaan in gesprekken over gelijke interesses of specifieke onderwerpen. Programma’s voor een peergroup kunnen tevens worden ingezet om studievaardigheden, executieve en sociale vaardigheden te ontwikkelen. 

De tekst op deze pagina is geïnspireerd op een vlog van Lineke van Tricht uit 2025.

E

C

H

A

 Wil je graag eens van gedachten wisselen over wat onze ECHA Specialisten voor jou en/of je hoogbegaafde kind of leerling in het voortgezet onderwijs kunnen betekenen? We denken graag met je mee!