E
C
H
A
ECHA Netwerk Nederland richt zich als beroepsvereniging op het bevorderen van kennis en kennisoverdracht ten aanzien van hoogbegaafdheid in de breedste zin van het woord.
Riannette heeft in 2015 de ECHA opleiding afgerond. Ze is werkzaam als zelfstandig trainer, coach en adviseur in onderwijs en jeugdzorg. Ze is medeoprichter en bestuurslid van Sanyu Onderwijs, een stichting die zich tot doel heeft gesteld onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen te ondersteunen, te ontwikkelen en uit te voeren.
Riannette vervult sinds 2023 binnen het bestuur de rol van Penningmeester.
Corine Breuring-van Grinsven is na de pabo verder gaan studeren om remedial teacher te worden. Tijdens deze opleiding heeft ze zich specifiek gericht op de begeleiding van hoogbegaafde leerlingen.
Bij haar eerste baan in het onderwijs kreeg ze de kans om de leerlingen van een plusklas te gaan begeleiden en dat heeft ze een aantal jaren met veel plezier gedaan. Het aantal plusklassen breidde zich in de loop van de jaren steeds verder uit. Naast deze praktische invulling van haar grote interesse in hoogbegaafdheid heeft ze ook diverse cursussen en opleidingen gevolgd met betrekking tot hoogbegaafdheid met als een van de hoogtepunten de ECHA in 2018.
In 2019 heeft ze de overstap gemaakt naar een voltijds hoogbegaafden school. Momenteel is ze onderwijsadviseur hoogbegaafdheid bij Cedin.
Saskia Verdonschot is sinds april 2025 als bestuurslid verantwoordelijk voor de PR. Ze heeft ruime ervaring in het (marketing)communicatievak, waarvan sinds 2013 als zelfstandig communicatieadviseur. Als zelfstandige is ze graag werkzaam voor (culturele) organisaties waar het draait om persoonlijke ontwikkeling, educatie, verbinding, welbevinden en beleving.
Sinds april 2024 mag Saskia zich RITHA/ECHA Specialist noemen. Inmiddels heeft ze een aantal jaren praktijkervaring opgedaan in de begeleiding van kinderen met kenmerken van hoogbegaafdheid uit het basis- en voortgezet onderwijs en hun ouders en scholen. Ze is inzetbaar voor kennisoverdracht, psycho-educatie en begeleiding van volwassenen en (ouders van) kinderen met kenmerken van hoogbegaafdheid. De sociaal-emotionele ontwikkeling van en de systemen rondom deze doelgroepen hebben daarin haar aandacht. Daarnaast kan zij onderwijs- en zorginstellingen in het werkveld van hoogbegaafdheid ondersteunen in hun communicatie op zowel strategisch, tactisch als operationeel vlak.
Monique is sinds 2024 binnen het bestuur verantwoordelijk voor de organisatie en invulling van intervisie, themamomenten en voert de regie over in de invulling van de ledendagen en de terugkomdagen; de laatste in samenwerking met de Radboud Universiteit.
Monique is, na de opleiding tot grafisch vormgever, omgeschoold tot docent Frans en daarna tot leerkracht basisonderwijs. In 2005 is zij gestart met de ECHA opleiding. Sinds 2006 begeleidt ze hoogbegaafde kinderen hun ouders en leerkrachten. Ze heeft 10 jaar gewerkt als leerkracht en waarnemend directeur in het Leonardo/DaVinci primair onderwijs. Ze heeft aan de wieg gestaan van de oprichting van OPUS, een voltijds voorziening voor VO onderwijs in Arnhem, waar ze zes jaar als docent, coach en docentencoach gewerkt heeft. Momenteel is ze werkzaam als trainer voor het CBO bij het SWV Passenderwijs in Woerden, als leerkracht voor de Day a Week School in Amsterdam en vanuit Ludiq begeleidt ze leerkrachten, gezinnen en jongeren, geeft ze trainingen over executieve vaardigheden voor scholen en samenwerkingsverbanden en faciliteert ze in Nijmegen peers4parents groepen voor het samenwerkingsverband. Ze is medeauteur van het boek: ‘Onderpresteren, help je kind de middelbare school door zonder duwen of trekken’ (2009) en ‘De Kracht van Spel’ (2021). Sinds 2006 is ze als bestuurder in diverse rollen betrokken bij diverse stichtingen die zich inzetten voor hoogbegaafden.
Winanda Maljaars heeft in 2010 de ECHA-opleiding afgerond. Ze is nadat ze gestopt is als leerkracht PO, als ZZP’er werkzaam in opdracht van het Samenwerkingsverband als ambulant begeleider, leerkrachtbegeleiding en teamscholing voor hoogbegaafde leerlingen zowel in PO als VO. Daarnaast heeft ze de stichting IGGroei opgericht samen met een integratief kinder-, en jeugdtherapeute met ECHA-diploma en een orthopedagoog (WO) die gespecialiseerd is in hoogbegaafdheid. Deze stichting komt ten behoeve van kennisspreiding en begeleiding voor leerlingen die (dreigen) uit (te) vallen binnen het onderwijs.
In 2022 is Winanda afgestudeerd op de master Pedagogiek met als onderzoeksonderwerp het aanbod voor radicaalversnellers in de bovenbouw van het PO.
Simone neemt sinds 2024 deel aan het bestuur als algemeen lid waarbij zij een ondersteunende rol kent naar de collega’s en zich inzet voor de ontwikkeling van het ECHA netwerk naar een beroepsorganisatie. Zij zet zich bevlogen in voor het samenbrengen/bundelen van krachten en kennis richting andere partners en partijen in het veld.
Simone biedt hoogbegaafde jongeren en jongvolwassenen advies, begeleiding en coaching gericht op onderwijs en ontwikkelen.
ECHA Netwerk Nederland is opgericht op 1 juni 2008. Sinds 2013 is de vereniging als rechtspersoon vastgelegd en is een meerkoppig, vrijwillig bestuur verantwoordelijk voor de geboden activiteiten. Inmiddels kent de vereniging meer dan 350 actieve leden.
Samen behartigen de bestuursleden de belangen van alle aangesloten ECHA Specialisten. Het bestuur vertegenwoordigt hen op nationaal en internationaal niveau ten aanzien van maatschappelijke, wetenschappelijke en politieke vraagstukken gerelateerd aan hoogbegaafdheid. Alle leden hebben een ECHA gerelateerde opleiding tot specialist hoogbegaafdheid afgerond. Zij werken actief aan hun deskundigheid en volgen de wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van hoogbegaafdheid op de voet.
Leden van het ECHA Netwerk Nederland zijn lid van de European Council For High Ability dat als doel heeft met een wetenschappelijke blik de samenwerking tussen Europese Hoogbegaafdheidsspecialisten te versterken en betrokkenen aangesloten te houden op recente ontwikkelingen binnen het vakgebied.
Het ECHA Netwerk Nederland maakt als National Talent Centre of the Netherlands (NTCN) deel uit van het European Talent Support Network (ETSN). Samen dragen we bij aan het stimuleren van talenten en creativiteit bij kinderen, jongeren en volwassenen in Nederland en in Europa.
© 2025 Beroepsvereniging ECHA Netwerk Nederland. All rights reserved.