Welkom,
Welkom

Welkom op de website van Vereniging ECHA Nederland, de Nederlandse vereniging van 'ECHA Specialists in Gifted Education'. Als geregistreerd lid van de vereniging kunt u met uw account op deze website inloggen. Hiermee kunt u gebruik maken van de mogelijkheden van de website, waaronder het beheren van uw eigen profielgegevens en het plaatsen van eventuele publicaties waaraan u heeft bijgedragen.

Inloggen
7x Nieuwsgierig

7x Nieuwsgierig
2017
Nijmegen

Een reeks korte activiteiten om de nieuwsgierigheid van leerlingen te stimuleren

Er komt steeds meer aandacht voor het stimuleren van nieuwsgierigheid in het onderwijs. Nieuwsgierigheid biedt motivatie om te leren en het zorgt dat informatie beter onthouden wordt. De didactiek van onderzoekend leren is bij uitstek geschikt om de nieuwsgierigheid van leerlingen te stimuleren, omdat de eigen leervragen van kinderen centraal staan in deze benadering. Leerkrachten vinden het over het algemeen belangrijk om de nieuwsgierigheid van leerlingen te prikkelen. Toch ervaren veel leerkrachten het als moeilijk om het in de praktijk te brengen.

Om hierop in te springen hebben we een boekje '7x nieuwsgierig' gemaakt. In dit boekje staan een zevental korte activiteiten die leerkrachten kunnen inzetten om leerlingen nieuwsgierig te maken. Deze activiteiten zijn bij allerlei thema’s in te zetten, waaronder bij projecten onderzoekend leren. In het boekje beschrijven we voorbeelden bij drie verschillende thema’s. Deze thema’s zijn ontleend aan projecten onderzoekend leren uit de boekenreeks Wetenschappelijke doorbraken de klas in! De activiteiten zijn te gebruiken in alle groepen (onderbouw en bovenbouw); de genoemde voorbeelden bij de projecten onderzoekend leren zijn voor groep 5-8 geschikt.

 

Gegevens

Titel:7x Nieuwsgierig
Subtitel: Een reeks korte activiteiten om de nieuwsgierigheid van leerlingen te stimuleren
Auteur(s):Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit Anneke Stoffels-Engering & Sanne Dekker
Jaar van uitgifte:2017
Plaats van uitgifte:Nijmegen
Geplaatst door:Anneke Stoffels-Engering